Amsterdam Light Festival

Kunstlicht

Waarom hebben we kunstlicht nodig? Het verstrekken van licht door andere bronnen dan de zon is niet nieuw. Al 70.000 jaar geleden gebruikten we al brandende olie als lichtbron. Het lontje werd pas in de late 18e eeuw aanzienlijk verbeterd. De Romeinen produceerde de eerste kaars met een lont. Gasverlichting was gebruikelijk in de 19e eeuw, in eerste instantie voor straatverlichting. Grote openbare gebouwen zoals overheidsgebouwen volgden. Bijna elke grote stad in Groot-Brittannië had een gasnetwerk ten behoeve van verlichting. Echter deze werkwijze is relatief duur en gevaarlijk. De uitvinding van de gloeilamp in de late 19e eeuw bracht uitkomst. Een efficiëntiesprongetje zorgde voor de ontwikkeling van de tl-verlichting. Hoewel natuurlijk licht vaak de voorkeur geniet heeft kunstmatige verlichting een aantal unieke voordelen. Het is beschikbaar als het donker is, vergist u zich niet, dat had de nodige impact! Het heeft de nodige invloed gehad op hoe wij onze gebouwde omgeving creëren. Kunstlicht kan zeer stabiel zijn, in tegenstelling tot daglicht. Nauwkeurige controle vereist? Een precieze constante lichtsterkte nodig voor een industrieel proces? Geen daglicht maar kunstlicht! De uitvinding van het kunstmatig licht heeft een reeks verschillende lamptypen opgeleverd. Nog steeds is de gloeilamp wereldwijd de meest gebruikte vorm van kunstlicht.

Lichtkunst

In de tijd waarin we nu leven is licht ook kunst. Ik wil dan ook uw aandacht vragen voor een bijzonder festival. Om precies te zijn voor het Amsterdam Light Festival.

http://www.amsterdamlightfestival.com/

Dit schrijft de festivalorganisatie over het Amsterdam Light Festival:

Donkere wintermaanden zijn in Amsterdam verleden tijd dankzij Amsterdam Light Festival. Tijdens dit jaarlijkse festival voor jong en oud toveren hedendaagse (internationale) lichtkunstenaars de stad om tot een ware lichtstad. Ontstaan vanuit het idee om de inwoners én bezoekers van de stad te trakteren op meer positiviteit tijdens de donkere winterdagen, biedt het festival een podium aan getalenteerde lichtkunstenaars.

Dit jaar staat het ruim vijftig dagen durende festival in het teken van ‘Vriendschap’ en is te bezoeken vanaf 28 november 2015 t/m 17 januari 2016!

Vaar- en wandelroute

Amsterdam Light Festival bestaat uit twee hoofdroutes: Water Colors en Illuminade. De vaarroute Water Colors biedt zowel de bezoeker van de stad als de Amsterdammer zelf een unieke kijk op de hoofdstad. Laat je over het water meevoeren langs de kunstwerken aan de Herengracht, de Amstel en het Oosterdok. Meer behoefte aan een wandeling? Loop de wandelroute Illuminade door de Oostelijk gelegen Weesper- en Plantagebuurt en bewonder de sculpturen, projecties en installaties vanaf het land.

Foto